Juryns motivering lyder:

The prize is awarded based on Christina’s great career in film, television, and theater.
Over the years, she has appeared in various films, TV series and theater that many
viewers have seen and loved.
She has created roles that feel believable with a professional inner sharpness and a
feeling in the utmost that has shaped her characters in a genuine and credible way.
The register that Christina has shown over the years has had a contrast in the
heavy deep as in the light harmonic beauty. A complete actor in every respect in
other words.
Christina has also shown that she has a professional and strong integrity, but also
great humility towards the industry, media, and audience.

Fullständigt namn

Christina Alma Elisabeth Schollin Wahlgren

Född

26 december 1937

Christina Schollin är en omtyckt skådespelerska som har haft en lång karriär, både på teaterscen och på filmduken. Christina fick sin utbildning inom skådespeleri på Willy Koblancks teaterskola åren 1956-57, och sedan på Dramatens elevskola 1958. Hennes första filmroll var i Swing it, Fröken! Andra filmroller inkluderar kända titlar som Änglar, finns dom?, Nils Holgerssons underbara resa, Käre John och Fanny och Alexander.

Inom TV har hon medverkat i flera produktioner, såsom Jul i Mumindalen (julkalendern 1973), De lyckligt lottade, Katitzi, Gösta Berlings saga, Varuhuset och dramaserien Tre Kronor.

Även på teaterscenen har Christina varit med i många olika föreställningar; som Ofelia i Shakespeares Hamlet, Nina i Tjechovs Måsen, och flera av Astrid Lindgrens verk, Karlsson på taket, Emil i Lönneberga och Pippi Långstrump.

Här följer en lista på dom många filmer, TV-serier och teaterproduktioner som Christina Schollin har medverkat i.

Filmografi

1956 – Swing it, fröken! (Gunvor Dahl)
1959 – Raggare! (Beatrice ’Bibban’ Larsson)
1959 – Sängkammartjuven (värdinna)
1960 – Kärlekens decimaler (Barbro Bovell)
1960 – Bröllopsdagen (Titti)
1961 – Änglar, finns dom? (Margareta Günther)
1962 – Biljett till paradiset (Pyret Sträng)
1962 – Nils Holgerssons underbara resa (kontorsflicka)
1964 – Bröllopsbesvär (Hildur Palm)
1964 – Käre John (Anna)
1966 – Ormen (Iréne Sandström)
1966 – Oh, Marie! (Marie) Reklamfilm för Göteborgs kex
1966 – Yngsjömordet (Hanna Johansdotter)
1966 – Adamsson i Sverige (Sylvia)
1967 – Elsk… din næste! (Solvej)
1967 – Tofflan (Majmi)
1968 – Hennes meget kongelige høyhet (prinsessan Anne)
1970 – Song of Norway (Therese Berg)
1971 – Vill så gärna tro (Lillemor)
1972 – Den längsta dagen
1975 – Garaget (Nancy Billgren)
1978 – Dante – akta’re för Hajen! (Dante’s mamma)
1979 – Linus eller Tegelhusets hemlighet (Märta)
1982 – Fanny och Alexander (Lydia Ekdahl)
1994 – Svanprinsessan (röst som drottning Alberta)
1997 – Svanprinsessan och slottets hemlighet (röst som drottning Alberta)
1998 – Svanprinsessan och den förtrollade skatten (röst som drottning Alberta)
2001 – Harry Potter och de vises sten (röst som Minerva McGonagall)
2002 – Harry Potter och Hemligheternas kammare (röst som Minerva McGonagall)
2004 – Harry Potter och fången från Azkaban (röst som Minerva McGonagall)
2005 – Harry Potter och den flammande bägaren (röst som Minerva McGonagall)
2007 – Harry Potter och Fenixorden (röst som Minerva McGonagall)

TV

1958 – Avsked (Bessie)
1965 – Den nya kvinnan (Inger)
1965 – Operation Argus (Hans Bergs fästmö)
1968 – Lekar i kvinnohagen (fru Betty Bremblad)
1971 – Leka med elden (sonens hustru)
1973 – Jul i Mumindalen (Lilla My, röst)
1974 – Eine Geschiedene Frau
1976 – De lyckligt lottade
1979 – Katitzi (fröken Kvist)
1982 – Sova räv (Ylva Segerkranz)
1983 – Polskan och puckelryggen (Nora)
1986 – De två saliga (Annika)
1986 – Gösta Berlings saga (kaptenskan Uggla)
1987–1989 – Varuhuset (Margareta Öhman)
1994–1999 – Tre Kronor (Birgitta Wästberg)
1997 – Irma och Gerd (Irma)
1998 – Jobbet och jag
2008 – Stjärnorna på slottet
2010 – Välkommen åter (Maj VD)
2011 – Klockan åtta hos stjärnorna (matlagningsprogram)
2011 – Berg flyttar in
2016–2019 – Wahlgrens värld
2019 – Panik i tomteverkstan (2019 års julkalender i SVT)

Teater

År Roll Produktion Regi Teater
1957 Loyse Gringoire
Théodore de Banville
Gösta Terserus Parkteatern
1960 Ofelia Hamlet
William Shakespeare
Alf Sjöberg Dramaten
1961 Nina Måsen
Anton Tjechov
Ingmar Bergman Dramaten
1962 En väntande flicka Resan
Georges Schehadé
Alf Sjöberg Dramaten
1963 Anna, en tjänsteflicka Svejk i andra världskriget
Bertolt Brecht
Alf Sjöberg Dramaten
1966 Antonia Kaktusblomman
Pierre Barillet och Jean-Pierre Grédy
Per Gerhard Vasateatern
1968 Clea Black Comedy
Peter Shaffer
Hasse Ekman Intiman
1970 Inte just nu, älskling
Ray Cooney och John Chapman
Hasse Ekman Intiman
1971 Teresa Philips Hur andra älskar
Alan Ayckbourn
Per Gerhard Vasateatern
1977 Kitty Verdun Charleys tant
Brandon Thomas
Per Gerhard Vasateatern
1978 Mamma Karlsson på taket
Astrid Lindgren
Staffan Götestam
Sven Lindberg
Folkan
1979 En man för mycket
Ray Cooney och John Chapman
Klaus Pagh Folkan
Jan Sängkammarfars
Alan Ayckbourn
Per Gerhard Vasateatern
1980 Pippi Långstrump
Astrid Lindgren
Staffan Götestam Folkan
1984 Brenda Parker Bäddat för sex
Dave Freeman
Herman Ahlsell Chinateatern
Alma Svensson Emil i Lönneberga
Astrid Lindgren
Staffan Götestam Göta Lejon
1986 Ringo
Birgitta Götestam, Göran Arnberg och Magnus Fermin
Birgitta Götestam Göta Lejon
1990 Fru Libius
Lisen
Amorina
Carl Jonas Love Almqvist
Peter Stormare Dramaten
1992 Fru Capulet Romeo och Julia
William Shakespeare
Peter Langdal Dramaten
wpChatIcon